Warning: Creating default object from empty value in /home/rgre4801/public_html/wp-includes/ms-load.php on line 138
Mai curat, Mai civilizat | Asociatia GreenGate Asociatia GreenGate

Mai curat, Mai civilizat

mai-curat
Mai curat, Mai civilizat este un program de ecologizare si igienizare a comunelor Malu si Vedea (jud. Giurgiu) derulat in perioada martie-mai 2010 de Asociatia GreenGate cu finantare de la Administratia Fondului de Mediu.

Raul Vedea este unul dintre cursurile de apa cel mai grav afectate de poluare din judetul Giurgiu. Managementul deficitar al deseurilor si lipsa de educatie ecologica a localnicilor a condus la colmatarea albiei raului si la afectarea serioasa a calitatii apei.

Aceste aspecte sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat cursul raului Vedea strabate mai multe localitati din judet, populatia din aceste zone intrand implicit in contact direct cu apa poluata.

In plus, gradul ridicat de colmatare a albiei a crescut pericolul inundarii localitatilor si a distrugerii gospodariilor de pe marginea raului. Practic, locuitorii din aceste zone se pot astepta ca, de fiecare data cand ninge sau ploua abundent, casele lor sa fie luate de ape.

In urma analizelor de teren (evaluarea gradului de poluare a raului Vedea in dreptul localitatilor pe care le strabate) a reiesit ca cele mai afectate zone sunt comunele Vedea si Malu, asezari in care traiesc aproximativ 5.900 de oameni.

Perioada implementare: martie – mai 2010
Zone de implementare: comunele Malu si Vedea (judetul Giurgiu)

Obiective:

Derularea de activitati in vederea:

- Informarii populatiei si a autoritatilor din cele doua comune asupra pericolelor pe care poluarea raului Vedea le genereaza asupra sanatatii (apa infectata) si a sigurantei familiilor lor (inundatii).

- Educarii comunitatilor locale cu ajutorul unor specialisti in probleme de mediu asupra necesitatii protejarii permanente a mediului in care traiesc si asupra metodelor prin care pot face singuri acest lucru.

- Implicarea publicurilor tinta din localitatile avute in vedere in activitati de igienizare a zonelor afectate de poluare (malurile raului Vedea).

- Scopul realizarii materialelor informative si a organizarii de activitati educative pentru fiecare tip de public in parte este acela de a-i face pe oamenii de aici dornici si capabili sa pastreze ei insisi un mediu curat si sanatos pentru familiile lor, fara a mai avea nevoie de sprijinul asociatiei.

Campania va avea drept scop diseminarea de mesaje educative pentru schimbarea atitudinii vizavi de protectia mediului a urmatoarelor publicuri tinta:

- 3.400 de familii din comunele Malu si Vedea

- 150 de persoane in pozitii de decizie din toate institutiile locale: Consiliul Local, Primarie, Politie, cele mai importante companii din zona

Fiecare dintre aceste persoane cheie reprezinta un lider de opinie al unui grup local. Prin informarea si implicarea acestora in activitatile de ecologizare derulate de asociatie cu sprijinul partenerilor sai, va fi asigurata diseminarea mesajelor educative ale campaniei in randul membrilor comunitatii si implicarea efectiva a acestora in actiunile de igienizare.

– 320 de elevi din cele 3 scoli primare existente in comunele Malu si Vedea

Educarea si responsabilizarea, inca de la varste mici, a copiilor cu privire la necesitatea activitatilor de protejare a mediului va asigura dezvoltarea durabila a comunitatii din care acestia fac parte.

Lasă un răspuns

*